Aktuálna téma

Spoločnosť v kríze

zoradiť výsledky podľa:

Technické zhodnotenie plne odpísaného majetku

ID5741 | | Terézia Urbanová

Rada by som si ujasnila otázku ohľadom technického zhodnotenia (ďalej len "TZ"). Sme obec a robíme TZ na majetku, ktorý je už plne odpísaný, ale nie vyradený. Ako máme správne postupovať pri zaradení takéhoto technického zhodnotenia, je potrebné vytvoriť novú kartu majetku, ktorá bude obsahovať iba toto TZ, alebo mám TZ zaradiť k pôvodnej karte majetku a nastaviť dobu odpisov, aj keď je tento majetok plne odpísaný? Pri odpisovaní majetku sme si zvolili spôsob účtovných odpisov. Aký má byť správny postup?

Konsolidácia

ID5733 | | Tatiana Macháčová

Prosím o radu ohľadom konsolidácie s s.r.o., ktorú máme. 1. Ja ako mesto mám v nákladoch sumu s DPH, sro má vo výnosoch sumu bez DPH. Ktorú sumu konsolidujem/mínusujem? Našu mestskú s DPH alebo sumu v sro bez DPH? 2. V priebehu roka som od sro obstarala majetok na 042, ktorý však bol v priebehu roka zaradený na 021. Ja to už mám k 31.12. na 021, sro to má vo výnosoch. Ako to konsolidujem? Aké účty u mňa? 3. K 31.12. mi ostal konečný zostatok na 042 - nedokončená investícia od sro. SRO to má vo výnosoch ku koncu roka. Ja na 042. Ako to konsolidujem prosím? 

Predaj majetku príspevkovou organizáciou v podnikateľskej činnosti

ID5665 | | BUKNA, advokátska kancelária, s. r. o.

Prosím Vás o stanovisko k určeniu vlastníctva hnuteľného majetku. Situácia: Technické služby mesta ako príspevková organizácia zriadená mestom na správu mestského majetku a na plnenie podnikateľskej činnosti v minulosti zaobstarala parkovacie automaty v podnikateľskej činnosti na plnenie podnikateľskej činnosti podľa štatútu príspevkovej organizácie. Sú tieto automaty vo výlučnom vlastníctve príspevkovej organizácie, nakoľko boli obstarané z prostriedkov plynúcich z podnikateľskej činnosti (nie z hlavnej činnosti spočívajúcej v správe mestského majetku), a môže ich predať mestu kúpnou zmluvou alebo sú vlastníctvom mesta v správe Technických služieb a majú sa len prevádzať zo správy? Podľa akých právnych predpisov postupovať?

Účtovanie územného plánu

ID5647 | | Tatiana Macháčová

Chcem sa spýtať, ako zaúčtovať náklady v sume 2 500 eur za spracovanie správy o hodnotení k návrhu strategického dokumentu - územného plánu. Vstupuje to do obstarávacej ceny územného plánu? Územný plán sa zaradí do majetku po ukončení celého procesu a schválení návrhu obecným zastupiteľstvom? Koľko rokov sa územný plán približne odpisuje? 

Vklad konateľa

ID5641 | | Ing. Ondrej Baláž

Môže konateľ spoločnosti dať vklad do pokladnice, ak pokladnica ide do mínusu, účtovanie 211/365 alebo je to zakázané neviem podľa akého zákona je to?

Poštový platobný príkaz a transakčná daň

ID5637 | | MGR. Katarína Ridošová

Slovenská s. r. o. má desať obchodných partnerov, ktorým pravidelne mesačne platí každému cca 4 000 €. Od 1. 4. 2025 je spoločnosti z každej tejto transakcie bankou zrazená transakčná daň v sume 0,4 % zo 4 000 €, čiže 16 €. Spolu za desať transakcií teda 160 €. Od 1. 5. 2025 spoločnosť plánuje tieto transakcie realizovať prostredníctvom takzvaného poštového platobného príkazu. Pošlú teda celú čiastku 40 000 € cez túto službu na účet pošty a tá následne porozosiela sumy jednotlivým obchodným partnerom. Pri tejto hromadnej transakcii 40 000 €  bude spoločnosti bankou zrazená maximálne limitovaná transakčná daň pri jednej transakcii v sume 40 €. Je spoločnosť povinná sama dopočítať a odviesť transakčnú daň pri transakciách, kde pošta prerozdelí a prepošle jednotlivé čiastky jednotlivým obchodným partnerom?

Asanácia budovy - bežný alebo kapitálový výdavok?

ID5573 | | Tatiana Macháčová

Mesto má v majetku budovu, ktorá sa dlhodobo nevyužíva a je znehodnotená. Má v pláne jej zbúranie (asanáciu). Následne by sa pozemok predal potenciálnym záujemcom. Je možné výdavok na asanáciu klasifikovať ako kapitálový výdavok, na ktorý by sme mali možnosť čerpať úver, keďže ide o veľkú investíciu?

Živnostník a s.r.o. ako dodávatelia

ID5557 | | JUDr. Tatiana Mičudová

Firma A chce otvoriť kamennú predajňu so záhradnou technikou a bude mať aj webshop s týmto tovarom. Jeden živnostník B a jedna s.r.o. C (dodávatelia) mu budú na základe zmluvy fakturovať administratívne služby za riadenie webshopu (napr. triedenie objednávok, vystavovanie faktúr....atd.) Tento živnostník B a (zamestnanec) s.r.o. C na základe zmluvy by pracoval aj niekedy v kamennej predajni ako predavač. V administratívnych službách na základe zmluvy nevidím žiadne riziko. Subjekty B a C na základe zmluvy môžu pracovať aj ako predavači? Nie je v tom riziko? Napr. keď by prišla kontrola na kamennú predajňu od Sociálnej poisťovne alebo Inšpektorátu práce stačí, ak sa preukážu zmluvami (napr. zmluva o spolupráci, mandátna zmluva)?

Pozemok - zemné práce, príprava podložia

ID5535 | | Ing. Anton Kolembus

Firma s.r.o. (PO) kúpila v roku 2021 pozemok parcely registra “C“. V roku 2024 na tomto pozemku vykonala rôzne zemné a terénne úpravy, výkopy pre odpadové rúry vo výške 3 197 €, úpravy nerovnosti pozemku, prípravu podložia pre osadenie zakúpených kontajnerov vo výške 3 798 €. Môže sa tento výdavok v roku 2024 považovať za priamy daňový výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov? Alebo je to nejaká technická rekultivácia, ktorá sa časovo odpisuje? Ako správne zaúčtovať tieto práce?

Likvidácia obecnej s.r.o.

ID5531 | | Terézia Urbanová

Obec dala do likvidácie obecnú s.r.o., v ktorej má 100 % - tný podiel. Obec musela z rozpočtu obce dať zábezpeku vo výške 1500 eur pre likvidátora, ktorým je starosta. Po zlikvidovaní s.r.o. bude zábezpeka vrátená späť do obce. Ako toto správne zaúčtovať v obci? Akú rozpočtovú klasifikáciu použiť? S.r.o. mala zostatok finančných prostriedkov, ktoré prešli na obec - ako toto zaúčtovať? Akú rozpočtovú klasifikáciu použiť?