Oprava základu dane a DPH

ID1760 | | Peter Pašek, Managing Director, Accace, k.s. | Vytvoriť záložku späť

Ak objednávka, ako aj dodávateľské faktúry za tovar z mesiaca apríl 2012 boli vystavené na IČ DPH SK a odoslanie tovaru končí v inom členskom štáte, ako je SR (napríklad v ČR ), má  spoločnosť  povinnosť  požiadať o opravu IČ DPH na faktúrach od dodávateľa, pod ktorým objednávala tovar a zaznamenať zmenu aj v účtovníctve? Ak áno, akým spôsobom majú byť zmeny vykonané ?

Akými dokladmi sa má spoločnosť preukázať, aby si mohla opraviť základ dane v zmysle § 17 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)?  Čo v praxi znamená, že sa na opravu základu dane primerané vzťahuje § 25 cit. zákona.

Za ktoré zdaňovacie obdobie  ma právo spoločnosť opraviť základ dane?  Ak je mesačný platiteľ  DPH za obdobie apríl 2012,  alebo v mesiaci keď boli urobené zmeny k pôvodným dokladom napr. v decembri 2012 ? Alebo na opravu základu dane nie je potrebné opraviť pôvodné doklady, ale len preukázať priznanie a zaplatenie dane v štáte kde skončila preprava, napr. v septembri 2012 a v tomto mesiaci opraviť základ dane?

 


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár