Riadky DP a oprava chýb minulých účtovných období

ID3767 | | Ing. Anton Kolembus | Vytvoriť záložku späť

Pri oprave chýb minulých účtovných období sa môže použiť účet 428 alebo 429. Účtovali sme nasledovne: Nezúčtovaná faktúra za predaj tovaru 311/428, nezaúčtovaná ZC pri predaji majetku 428/082, nezaúčtované úroky z úveru 428/461, oprava účtovania obst. ceny auta 428/022 (bola zúčtovaná vyššia OC auta), oprava účtovania odpisov 428/082 (zaúčtované boli vyššie odpisy).

Poprosím Vás o vysvetlenie, kedy sa má pri oprave chýb minulých účtovných období použiť účet 428 a kedy účet 429? Všetky uvedené účtovné prípady sme zaúčtovali len na účte 428 a vznikol nám aktívny zostatok tohto účtu, je to v poriadku?

Poprosím Vás o vysvetlenie, kedy sa použije pri účtovaní chýb minulých účtovných období z DAŇOVÉHO hľadiska pripočítateľná a kedy odpočítateľná položka, myslíme tým RIADOK 180 alebo 290 DP:

  • ak výsledkom účtovania chýb minulých účtovných období / keďže ich bolo viacero , je zostatok na strane MD účtu 429- neuhradená strata,
  • ak výsledkom účtovania chýb minulých účtovných období / keďže ich bolo viacero , je zostatok na strane D účtu 428- neuhradený zisk.

Poprosím konkrétnu odpoveď, nakoľko sme sa dočítali v ekonomických článkoch rôzne postupy.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár