Oprava základu dane pri opakovaných platbách

ID2106 | | Peter Pašek, Managing Director, Accace, k.s. | Vytvoriť záložku späť

Spoločnosť má vyúčtovacie faktúry (sú dve odberné miesta) od ZSE Energia za dodávku elektrickej energie za obdobie 1.1.-31.12.2013. Dodávateľ energií je s našou spoločnosťou dohodnutý na mesačných paušálnych platbách za odber elektriny a na vykonaní vyúčtovania odberu za určité časové obdobie. Daňová povinnosť vzniká platiteľovi dane podľa § 19 ods. 1 zákona o DPH, pričom za deň dodania sa považuje podľa § 19 ods. 3 zákona o DPH najneskôr posledný deň obdobia, na ktoré sa platba vzťahuje. V prípade vykonaného vyúčtovania opakovane dodávanej elektriny,  kedy sú dohodnuté opakované paušálne platby za tieto dodávky, je možné hovoriť o oprave základu dane podľa § 25 ods. 1 zákona o DPH, čo pre odberateľa znamená postup podľa § 53 zákona o DPH?

Prvá faktúra  s dátumom dodania 31.12.2013 má jednu položku za dodanie tovaru a služieb a druhú položku má odpočítané opakované dodanie tovaru a služby. Odpočítané opakované dodanie tovaru a služby je vyššia hodnota, ako samotné dodanie tovaru a služby, takže výsledkom je preplatok. Chápe sa táto faktúra ako oprava základu dane v zmysle § 25 zákona č. 222/2004 Z.z.?

Druhá faktúra  s dátumom dodania 31.12.2013 má jednu položku za dodanie tovaru a služieb a druhú položku má odpočítané opakované dodanie tovaru a služby. Odpočítané opakované dodanie tovaru a služby je nižšia  hodnota, ako samotné dodanie tovaru a služby, takže výsledkom je nedoplatok. Chápe sa táto faktúra ako oprava základu dane v zmysle § 25 zákona č. 222/2004 Z.z.?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár