Európske zoskupenie územnej spolupráce a DPH

ID3326 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Je dané slovenské Európske zoskupenie územnej spolupráce s ručením obmedzením (slovenská nezisková organizácia, sídlo na Slovensku). Členovia zoskupenia sú napr. Mesto Komárno, Mesto Hurbanovo, maďarské mesto Tata... Cieľom zoskupenia je vytvorenie cezhraničnej súdržnosti na území zoskupenia, realizácia projektov za účelom spoločného rozvoja, uľahčenia života obyvateľstva. Zásadnou otázkou je, či uvedená nezisková organizácia je zdaniteľnou osobou alebo sa považuje za organizáciu založenú vo verejnom záujme ako orgán verejnej moci, a nie je zdaniteľnou osobou (vzťahuje sa na ňu § 3 ods. 4 zákona o DPH) ? Uvedená nezisková organizácia je registrovaná na § 7a zákona o DPH.

Prípad 1., Neziskovej organizácie sú fakturované klasické služby netto (služby podľa § 15 zákona o DPH) od zahraničných EÚ subjektov, ktoré majú zahraničné IČ DPH (napr. CZ, DE, HU). Otázkou je, či slovenská n.o. je osobou povinnou platiť DPH z týchto služieb podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH?

Prípad 2., Neziskovej organizácie sú fakturované klasické služby netto (služby podľa § 15 zákona o DPH) od zahraničných EÚ subjektov, ktoré nemajú zahraničné Ič DPH, na faktúre je aj uvedené, že ide o zahraničnú nemeckú neziskovú organizáciu a preto nemajú VAT číslo. Otázkou je, či slovenská n.o. je osobou povinnou platiť DPH z týchto služieb podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár