Živnostník, neplatiteľ, predáva tovar do Maďarska

ID2911 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Živnostník, neplatiteľ, predáva tovar do Maďarska. Zákazníci sú aj maďarské fyzické osoby - neplatitelia, nepodnikatelia, aj maďarské firmy - platitelia. Zákon o DPH § 7 neukladá povinnosť registrácie z tohto titulu, ale v minulosti mal registráciu podľa § 7a (kvôli službám.)

  1. Keď predáva fyzickým nezdaniteľným osobám do Maďarska, fakturuje bez DPH, a táto faktúra nejde do žiadneho výkazu (ani SV, ani DPH). Samozrejme sa započítava do obratu na účely zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH). Je uvedený postup správny?
  2. Keď predáva maďarským firmám - platiteľom, tiež fakturuje bez DPH, a táto faktúra nejde do žiadneho výkazu (ani SV, ani DPH). Samozrejme sa započítava do obratu na účely zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH) Je hore uvedený postup správny?
  3. Živnostník ešte neprekročil limit pre zásielkový predaj v Maďarsku (cca. 30 000 €). Takže miesto dodania je Slovensko. Do tohto obratu pre zásielkový predaj v Maďarsku započítame len tých maďarských odberateľov, ktorí nemajú pridelené Maďarské identifikačné číslo pre daň. Takže Maďarské firmy nie. Keby prekročil limit pre zásielkový predaj v Maďarsku a bolo mu pridelené maďarské identifikačné číslo pre DPH, miesto dodania by bola v Maďarsku. Ale v tomto prípade by sa už tento obrat nezapočítaval do obratu na účely slovenského zákona o DPH (§ 4 zákona o DPH). Je uvedený postup správny?

Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár