Výhra automobilu a postup v účtovníctve a dopad na dane

ID2014 | | Peter Pašek, Managing Director, Accace, k.s. | Vytvoriť záložku späť

Spoločnosť s. r. o., platiteľ DPH, vyhrala v súťaži do vlastníctva osobný automobil – odovzdanie výhry 30. 11. 2013. Usporiadateľ súťaže oznámil výšku výhry, ktorá je 14 330 € s DPH. Je nám jasné, že celá výška výhry bude predmetom zdanenia za rok 2013 a spoločnosť to uvedie v Daňovom priznaní.

Otázka 1: Pre účely účtovníctva môžeme zaradiť tento automobil vo výške 14 330 € ako ROC (majetok darovaný), účtovne odpisovať by sme mali - aby sme zreálnili hodnotu v čase, môžeme takto obstaraný automobil aj daňovo odpisovať.

Otázka 2: Keď zdaní spoločnosť tento dar v podanom daňovom priznaní za rok 2013 - môže si uplatniť na tento príjem prípadné daňové straty z podnikania za minulé obdobia. Samozrejme, že spoločnosť má aj iné zdaniteľné príjmy za rok 2013.

Otázka č. 3: Ak sa rozhodne účtovná jednotka automobil neskoršie predať, musí odviesť DPH z prípadnej kúpnej ceny, i keď nárok na odpočet pri vstup pri dare jej nevznikla.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár