Účtovanie náhrady poistného plnenia a úroky z omeškania

ID1139 | | Ing. Jozef Pohlod | Vytvoriť záložku späť

Zamestnanec spôsobil prevádzkou firemného motorového vozidla škodu na motorovom vozidle inému účastníkovi cestnej premávky. Poisťovňa likvidovala túto poistnú udalosť z povinného zmluvného poistenia (PZP) podnikateľského subjektu - zamestnávateľa. V čase, keď sa stala dopravná nehoda bol podnikateľský subjekt v omeškaní s platením PZP.

Poisťovňa v zmysle § 12 ods. 1 písm. f) zákona č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. vymáha od podnikateľa  náhradu časti poistného plnenia, ktoré poisťovňa vyplatila z dôvodu škody spôsobenej prevádzkou motorového vozidla, pretože v čase, keď nastala poistná udalosť bol čiastočne v omeškaní s platením poistného.

Na aké účty sa má zaúčtovať zaplatená náhrada poistného plnenia, ktorú od podnikateľa vymáha poisťovňa? Je táto náhrada daňovým alebo nedaňovým výdavkom? Zaplatené úroky z omeškania podľa § 517 Občianskeho zákonníka v súvislosti s oneskoreným zaplatením vymáhanej náhrady poistného plnenia sú daňovým, alebo nedaňovým výdavkom? Trovy súdneho konania vedeného v súvislosti s vymáhaním náhrady poistného plnenia sú daňovým alebo nedaňovým výdavkom?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár