Účastník účtovnej operácie na pokladničnom doklade

ID1251 | | Ing. Ingrid Veverková | Vytvoriť záložku späť

1. Podľa § 28 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, za pobyt dieťaťa v materskej škole prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy príspevok, ktorého výška je určená všeobecne záväzným nariadením obce – zriaďovateľa.

V súlade so zákonom o účtovníctve, kto má byť na príjmovom pokladničnom doklade označený ako účastník účtovnej operácie (t. j. „prijaté od koho") v týchto prípadoch:

  1. príspevok uhradí v hotovosti do pokladnice materskej školy rodič dieťaťa; na príjmovom pokladničnom doklade má byť uvedené meno a priezvisko rodiča dieťaťa alebo meno a priezvisko dieťaťa, za ktoré sa príspevok platí?
  2. príspevok v hotovosti do pokladnice materskej školy prinesie (uhradí) dieťa; na príjmovom pokladničnom doklade má byť uvedené meno a priezvisko dieťaťa  alebo meno a priezvisko rodiča?

2. V prípade uskutočnenia nákupu materiálu, resp. služby v hotovosti, kto má byť správne v zmysle zákona o účtovníctve označený na výdavkovom pokladničnom doklade ako účastník účtovnej operácie (t. j. „vyplatené komu"), má to byť zamestnanec účtovnej jednotky, ktorý nákup reálne uskutočnil  alebo organizácia, ktorá je uvedená na doklade z registračnej pokladnice?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár