Správny dátum na faktúre

ID1676 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Spoločnosť je mesačný platiteľ DPH. Dcérskej spoločnosti prenajíma priestory na základe zmluvy o prenájme a vystavuje jej faktúru mesačne. Popri nájomnom spoločnosť fakturuje aj energie – elektrická energia, teplo, voda. V zmluve sú čiastky za energie uvedené ako paušálne odobraté množstvo. Ako je to s dátumom dane na faktúre za energie?

V zákone v § 19 ods. 3 c) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je uvedené, že ak platiteľ požaduje za každé obdobie opakovane poskytovaného nájmu nehnuteľnosti popri nájomnou osobitne úhradu za presne dodané množstvo elektriny, plynu, vody a tepla, považujú sa tieto tovary za dodané dňom vyhotovenia faktúry, ktorou platiteľ požaduje platbu za tieto tovary.

Možno prihliadať na toto ustanovenie, aj keď nejde o presne dodané množstvo elektriny, tepla a vody, ale požaduje sa úhrada popri nájomnom? Alebo má byť dátum daňovej povinnosti posledný deň mesiaca, kedy boli poskytnuté energie aj napriek tomu, že je nájom poskytnutý?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár