Občianske združenie - účtovanie

ID1275 | | Ing. Dušan Dobšovič, Makro Konzult s.r.o. | Vytvoriť záložku späť

Platí, že pri účtovaní v občianskom združení musia byť splnené 2 podmienky na to, aby sa zistilo, akým spôsobom sa  bude účtovať, a to obrat a nevykonávanie podnikateľskej činnosti. Čo sa chápe pod pojmom obrat – celkové príjmy, alebo len príjmy, ktoré vstupujú do základu dane? Občianske združenie dosahuje príjmy aj na základe stanov, t. j. členské príspevky . Tie tiež vstupujú do obratu?  Čo sa chápe pod pojmom podnikanie?  Napr. občianske  združenie - hokejový klub - predá hráča alebo prijíma reklamu od právnickej  alebo fyzickej osoby, ide o zdaniteľne príjmy, a teda aj o podnikanie ?

Ak občianske  združenie účtuje v sústave jednoduchého  účtovníctva, ale podáva daňové priznanie dane z príjmov právnických osôb, nevypĺňa sa tabuľka F časti III daňového priznania, ale A a C2 tejto časti?

V sústave jednoduchého účtovníctva sa účtuje teda o príjmov a výdavkoch, ktoré vstupujú do základu dane, a ktoré nie. Čo potom napr. s tým, že pôžička klubu na základe zmluvy sa zaúčtuje ako príjem neovplyvňujúci základ dane, a potom sa to vráti ako výdavok neovplyvňujúci základ dane, v daňovom priznaní to nikde nefiguruje ?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár