Novostavba do 5 rokov a platcovstvo DPH a tiež opakovany prijem z predaja nehnuteľnosti v jednom kalenarnom roku

ID1848 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Ak sa mi tento rok podarí predať 3 byty, ide o predaj a následnú kúpu nehnuteľnosti, pričom mi vzniká zisk a jeden z bytov by bol novostavba do 5 rokov, ktorú som kupovala od developera ešte minulý rok, som povinná registrovať sa ako platiteľ DPH? Predávala by som v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa § 4 ods. 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon DPH“) zákonom č. 246/2012 Z. z. sa rozširuje povinná registrácia za platiteľa dane, a to v ust. § 4 ods. 6 zákona o DPH. Od 1. 10. 2012 sa platiteľom dane stáva aj zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu alebo jej časť alebo stavebný pozemok alebo príjme platbu pred ich dodaním, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat na povinnú registráciu za platiteľa dane. Platiteľom dane sa zdaniteľná osoba stáva dňom, ktorý nastane skôr, okrem dodania stavby, jej časti alebo stavebného pozemku, ktoré sú od dane oslobodené podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH, to znamená, že sú oslobodené od dane z dôvodu, že uplynulo 5 rokov od prvej kolaudácie predávanej stavby alebo jej časti. Zdaniteľná osoba sa nestane platiteľom dane v prípade, ak pôjde o príležitostný predaj stavby alebo jej časti.

Podotýkam ešte raz, som fyzická osoba. Zároveň by ma zaujímal postup pri opakovanom predaji nehnuteľností. Išlo o nehnuteľnosti, ktoré som nadobudla v sume pod 49 790 € za každú.

Aby som to zhrnula:

1. Musím platiť DPH, ak som predala novostavbu do 5 rokov?

2. Môžem mať ako fyzická osoba opakovaný prijem z predaja nehnuteľnosti v priebehu jedného roka? Alebo sa musím stať platiteľom DPH, príp. aké mám iné povinnosti, ktoré mi v súvislosti s týmto vznikajú?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár