Nároky, vyplývajúce zo zákona pre zástupcu starostu

ID2656 | | JUDr. Jozef Tekeli | Vytvoriť záložku späť

Pracovala som od roku 2011 do roku 2014 ako prednostka obecného úradu. V novom volebnom období pôsobím ako poslankyňa obecného zastupiteľstva a zástupkyňa starostu obce na plný úväzok. V podstate robím to, čo som robila ako prednostka OcÚ, v rovnakom pracovnom čase, len v inom zamestnaneckom postavení. Z funkcie prednostky OcÚ som nemohla byť uvoľnená, nakoľko funckcia zástupcu starostu obce je nezlúčiteľná s postavením zamestnanca obce. Z uvedeného dôvodu bol môj pracovný pomer ukončený dohodou.

Potrebujem poradiť, aké nároky mi vyplývajú z výkonu funkcie zástupcu starostu obce? Do fukcie ma vymenoval starosta obce, poveril povinnosťami vyplývajúcimi z funkcie, určil mi plat v súlade so schválenými zásadami o odmeňovaní poslancov v obci.

Nie je mi jasné, na čo mám nárok, keďže som zamestnancom obce, ale nie som v pracovnom pomere podľa Zákonníka práce. Z uvedeného dôvodu nemám nárok na dovolenku, odstupné, odchodné a pod. Mohla by som mať nárok na stravné lístky, ak by to bolo upravené v Kolektívnej zmluve? V minulosti sme tak mali ošetreného starostu obce – stravné lístky. Ako je to v prípade, ak budem práceneschopná?  Mám nárok na nemocenské?

Neviem sa dopracovať k právnemu predpisu, ktorý by som mohla aplikovať na moju funkciu. Rovnaka mi nie je jasné, či podávam majetkové priznanie k 31. 3. príslušného roka, resp. pre istotu som ho v minulom roku podala, ale na tlačive pre vedúcich zamestnancov verejnej správy – nie som si istá týmto postupom.

Cítim sa v právnej neistote, nakoľko neviem, o ktorý právny predpis sa mám opierať a zákon o obecnom zriadení je v tomto smere dosť všeobecný a zásady odmeňovania tiež nedokážu vyriešiť všetko – tiež vychádzajú zo zákona o obecnom zriadení.

Navyše som osobou invalidnou.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 1) | Posledný príspevok: 01.11.2022 04:54

Zobraziť diskusiu Pridať komentár