Náhradný kandidát

ID1972 | | Mgr. Ladislav Briestenský | Vytvoriť záložku späť

Poslanec obecného zastupiteľstva sa vzdal mandátu poslanca. Písomné vzdanie sa mandátu doručil obecnému úradu. Podľa § 51 zákona č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí v z. n. p., ak sa uprázdni v obecnom zastupiteľstve mandát, nastupuje za poslanca obecného zastupiteľstva ako náhradník kandidát, ktorý získal najväčší počet hlasov vo volebnom obvode, v ktorom sa uprázdnil mandát, ale nebol zvolený za poslanca. Nastúpenie náhradníka vyhlási obecné zastupiteľstvo do 15 dní po tom, čo sa uprázdnil mandát a odovzdá mu osvedčenie o tom, že sa stal poslancom.

1. Akou formou a akým spôsobom vyhlási obecné zastupiteľstvo nastúpenie náhradníka na uprázdnený mandát poslanca (prosím o uvedenie formulácie uznesenia obecného zastupiteľstva) a aké má byť správne poradie: najprv obecné zastupiteľstvo vyhlási nastúpenie náhradníka na uprázdnený mandát poslanca a následne nový poslanec zloží sľub poslanca, alebo naopak, najprv nový poslanec zloží sľub a následne obecné zastupiteľstvo vyhlási nastúpenie náhradníka na uprázdnený mandát poslanca?

2. Ako správe postupovať v situácii, ak sa uprázdni v obecnom zastupiteľstve mandát poslanca, a ak náhradník (označme ho č. 1), ktorý získal najväčší počet hlasov vo volebnom obvode, v ktorom sa uprázdnil mandát, nemá záujem o mandát poslanca? Je mi jasné, že nasleduje v poradí ďalší náhradník (označme ho č. 2), ktorý získal najväčší počet hlasov vo volebnom obvode, v ktorom sa uprázdnil mandát. Musí najprv obecné zastupiteľstvo vyhlásiť nastúpenie náhradníka č. 1, ktorý následne odmietne zložiť sľub poslanca tzn., že náhradníkovi č. 1 mandát poslanca zo zákona zanikne a následne obecné zastupiteľstvo vyhlási nastúpenie náhradníka č. 2, ktorý následne zloží sľub poslanca?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár