DPH a dohoda o pracovnej činnosti

ID2502 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Sme správcovská firma, ktorá spravuje obytné domy a sme platiteľmi DPH. Spravujeme aj Spoločenstvá, z ktorými máme uzatvorenú mandátnu zmluvu. Niektoré činnosti si vykonáva spoločenstvo samé (napr. technickú činnosť). Niektoré činnosti vykonávame za nich (napr. mzdové povinnosti, ekonomické činnosti – činnosti dohodnuté v mandátnej zmluve). Máme na základe dohody o pracovnej činnosti zazmluvnené napr. upratovačky bytového domu, ktoré si vyberá Spoločenstvo, to kontroluje harmonogram prác a určuje odmenu.

Dohodu uzatvárame:

Zamestnávateľ: Spoločenstvo vlastníkov v zastúpení: SBYT, s. r. o.

Na základe tejto dohody prihlásime zamestnanca do SP, ZP – odvedieme poistné odvody, zaplatíme daň z príjmu, zašleme mesačný výkaz – prehľad a pod. Následne jeho celú mzdu na základe nami vystavenej faktúry prefakturujeme na objekt Dodávateľ SBYT, s. r. o.

Odberateľ: Spoločenstvo vlastníkov...., ako správca si účtujeme (máme príjem) iba za spracovanie mzdy, kde uvedieme DPH, ktorú aj odvedieme. Na celú mzdu, ktorú prefakturujeme spoločenstvu uvádzame ešte aj DPH (20 %).

Napr., dohoda 382,40 € / brutto (dohodár – starobný dôchodca) 4 % = SP – 15,29 €, daň z príjmu 69,75 € (19 %), dostane dohodár v čistom 297,36 €. Odvod zamestnávateľa (19,80 % – SP) = 75,69 €. Prefakturujeme jeho mzdu na objekt – Spoločenstvo takto: 382,40 € (hrubá mzda) + 75,69 € (odvody za zamestnávateľa) = 458,09 € + daň 20 % = 549,71 €. Spoločenstvo zaplatí sumu 549,71 €. Účtovne je to zaúčtované na prechodovú položku s 0 hodnotou.

Moja otázka znie, či je potrebné na hrubý príjem a všetky odvody SP – ZP + daň z príjmu, zaťažovať spoločenstvo ešte DPH 20 %?

Robíme na základe požiadaviek spoločenstva v ich mene a na ich účet.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár