Výkon kontroly hlavného kontrolóra, na základe prijatého uznesenia obecným zastupiteľstvom

ID2373 | | PhDr. Jozef Sýkora, MBA | Vytvoriť záložku späť

Obecné zastupiteľstvo obce Hrnčiarovce nad Parnou na svojom zasadnutí 21. 1. 2015 prijalo uznesenie č. 6/15 nasledovne:   "na návrh poslanca doplnilo a schválilo obecné zastupiteľstvo plán kontrolnej činnosti HK na I. polrok 2015. Predmet kontroly je -vykonať kontrolu subjektov, ktoré poskytujú ubytovanie v obci. Kontrola má byť zameraná na vykazovanie evidencie ubytovaných. Obecný úrad má vyzvať takéto subjeky o ich zaevidovanie na úrade. Následne má HK vykonať kontrolu v objektoch prenajímateľa."

Môže si HK dožadovať povolenie vstupu do ubytovacích objektov prenajímateľov a tam vykonávať kontrolu? Zákon č. 582/2004 Z. z. v § 37 stanovuje daňovú povinnosť za ubytovanie. Občiansky zákonník podľa § 754 až § 759 stanovuje podmienky za odplatné prechodné ubytovanie.Taktiež sú v OZ upravené podmienky podľa § 663 a nasledujúce, kde sú riešené nájomné vzťahya takéto ubytovanie nepodlieha daňovej povinnosti podľa § 37 vyššie citovaného zákona. Obec má platné VZN, ktoré rieši daň za ubytovanie, ale nerieši formu a spôsob kontroly obcou u prenajímateľov.

Nakoľko HK podľa zákona č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole vykonáva následnú kontrolu, predbežnú a priebežnú vykonávajú zamestnanci obce, ako zapojiť do kontroly aj poslancov obecného zastupiteľstva podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení § 25 odst. 4) písm. e) ?

Ďalej Vás chcem poprosiť o výklad § 12 odst. 9 pism.a) a b), tiež odsek 10. Jeden občan sa neustále domáha informácie o platoch zamestnancov obce a dohodárov. Taktiež mu nestačí stanovisko HK, zamestnancov ani starostu obce. Stále predkladá žiadosti podľa zákona o iformáciách. Najnovšie píše aj na okresnú prokuratúru a NKU Tnavskú sekciu.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár