Úver za účelom financovania kúpy pozemku na podnikateľské účely+udržiavanie pozemku ( účtovanie v jednoduchom účtovníctve)

ID2258 | | Ing. Jarmila Strählová | Vytvoriť záložku späť

SZČO požiadala banku o úver na podnikateľské účely-za účelom financovania kúpy pozemku, na ktorom bude perspektívne (zatiaľ nie je presne stanovený termín) vybudovaná nehnuteľnosť (budova, v ktorej bude kancelária, sklad a prípadne archív pre súkromnú ambulanciu, resp. aj iné priestory). Banka previedla úver na bežný účet SZČO. SZČO následne kúpi pozemok (s výstavbou nehnuteľnosti ešte nezačne). Kým začne s výstavbou (čo môže trvať aj niekoľko rokov) SZČO musí pozemok oplotiť a udržiavať, čo si vyžaduje ďalšie investície (pletivo, kosačka.....) Prosím Vás, čo sa týka účtovania celej tejto problematiky v jednoduchom účtovníctve, je tento postup správny ?

1. Prijatie úveru na bežný účet SZČO - Bežný účet-príjem, Príjmy neovplyvňujúce základ dane (PNZD)-ostatné

2. Evidencia úveru v knihe záväzkov

3. Kúpa pozemku - Bežný účet-výdaj, Výdavky neovplyvňujúce základ dane (VNZD)-dlhodobý majetok

4. Zaevidovanie v karte dlhodobého majetku-pozemok

5. Spracovateľský poplatok + poplatok za správu úveru - Bežný účet-výdaj, Výdavky ovplyvňujúce daňový základ (VOZD)-služby (pretým prev.réžia)

6. Zaplatené splátky úveru/istina (mesačne) - Bežný účet-výdaj, VNZD - ostatné

7. Zaplatené úroky z úveru (mesačne) - Bežný účet-výdaj, VOZD - služby

8. Nákup kosačky na údržbu pozemku do 1 000,00 € - Bežný účet-výdaj, VOZD - zásoby(dlhodobý drobný majetok) nebude sa odpisovať! Pozemok odpisovať nebudeme, do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane som dala len vyššie uvedené. Možno dať do VOZD aj spomínanú kosačku, pletivo a iné predmety potrebné na údržbu pozemku?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár