Rezervačný depozit a obrat pre DPH

ID2468 | | Katarína Balogová, Tax Manager, Accace k.s. | Vytvoriť záložku späť

S. r. o. – neplatiteľ DPH ide v najbližšom období predávať pozemky fyzickým osobám, tiež nepodnikateľom. Bude to robiť nasledovným spôsobom:

1. Záujemca podpíše Rezervačnú zmluvu o zložení rezervačného depozitu. V rámci rezervačnej zmluvy bude stanovená lehota napr. 2 mesiace, dokedy musí dôjsť k podpisu Zmluvy o budúcej kúpnej zmluvy alebo riadnej Kúpnej zmluvy (ďalej len "Kúpna zmluva"). V prípade, že k podpisu Kúpnej zmluvy do stanoveného termínu nedôjde zo strany:

- s.r.o., rezervačný depozit bude vrátený záujemcovi,

- záujemcu, prináleží s. r. o. zmluvná pokuta vo výške rezervačného depozitu, pričom s. r. o. je oprávnená započítať zml.pokutu so zloženým rezervačným depozitom. V prípade, že k podpisu Kúpnej zmluvy do stanoveného termínu dôjde, rezervačný depozit sa dňom podpísania Kúpnej zmluvy stane zálohou na pozemok a bude v plnej výške započítaný do kúpnej ceny pozemku.

2. Záujemca v stanovenej lehote Rezervačnou zmluvou podpíše Kúpnu zmluvu, t. j. zložený rezervačný depozit sa týmto dňom stáva zálohou na kúpnu cenu a až týmto momentom vstupuje do obratu pre účely DPH. Otázka: Vstupuje alebo nevstupuje rezervačný depozit do obratu pre účely DPH? Podľa nášho názoru nie, pretože až momentom podpisu Kúpnej zmluvy (preklasifikovanie na zálohu a následné započítanie do kúpnej ceny), resp. uplynutím lehoty stanovenou Rezervačnou zmluvou (vrátenie Rezervač.depozitu alebo započítanie so zml.pokutou) sa rozhodne, čo sa s Rezervačným depozitom stane.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár