Súbeh činností poslanca

ID2599 | | PhDr. Jozef Sýkora, MBA | Vytvoriť záložku späť

Podľa § 25 ods. 8 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení poslancovi, ktorý je na výkon funkcie zástupcu starostu dlhodobo plne uvoľnený zo zamestnania, patrí namiesto mzdy alebo inej odmeny v zamestnaní primeraný plat od obce.

Je možné za "dlhodobo plne uvoľneného zo zamestnania" považovať aj poslanca obecného zastupiteľstva, ktorý:

  1. Pred zvolením za poslanca bol a po zvolení v súčasnosti stále je zamestnancom u zamestnávateľa na základe pracovnej zmluvy, v trvalom pracovnom pomere, na dobu neurčitú, na plný úväzok, s bežným pravidelným pracovným časom (učiteľ na základnej škole).
  2. Po zvolení za poslanca bol starostom poverený zastupovaním podľa § 13b zákona.

Odo dňa poverenia formálne nevykonáva prácu podľa pracovnej zmluvy a nepoberá mzdu od zamestnávateľa, ale uzatvoril so zamestnávateľom dohodu o pracovnej činnosti na činnosť totožnú s prácou pôvodne vykonávanou podľa pracovnej zmluvy (vyučovanie žiakov v škole), túto činnosť vykonáva pravidelne v bežnom pracovnom čase (reálne učí deti 5 hodín v týždni) a poberá za ňu odmenu; aj keď právna forma je iná a rozsah činnosti podľa dohody je menší ako pôvodný rozsah práce podľa pracovnej zmluvy, ale zamestnávateľ, druh práce/činnosti, bežný pracovný čas a hodinová mzda/odmena je rovnaká, a dohoda – hoci v menšom rozsahu – zjavne nahrádza pracovnú zmluvu?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár