OSS a DPH

ID3977 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Česká firma (Platiteľ v CZ) fakturuje tovar Slovenskej firme firme (Platiteľ podľa § 4). Prepravu zabezpečuje česká firma prostredníctvom GLS. Následne slovenská firma predáva tovar fyzickým osobám do Maďarska). Fyzicky preprava tovaru je uskutočnená tak, že ide z českého skladu CZ firmy priamo k odberateľom- FO do Maďarska. Keďže prepravu zabezpečuje CZ firma (prvý D), uplatní oslobodenie v súlade s princípmi Smernice pri splnení podmienok intrakomunitárnej dodávky (§ 43). Prvý odberateľ (SK firma) sa musí registrovať v Maďarsku, z titulu nadobudnutia tovaru. Následne Slovenská firma si môže vybrať:

a/ buď podľa zákona o DPH platného v Maďarsku podáva daňové priznania k DPH s priznanou daňovou povinnosťou a zaplatí DPH v Maďarsku, alebo

b/ sa len zaregistruje do schémy OSS na Slovensku. Podľa nás môže využívať aj tento režim OSS, nie je rozhodujúce, že tovar fyzicky nepríde na územie Slovenska.

Sú uvedené úvahy správne? Pre účely OSS nevadí, že tovar fyzicky nepríde na územie Slovenska?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár