Oceňovanie pozemkov obce

ID1356 | | Ing Adriana Wittgruberová | Vytvoriť záložku späť

Obec sa od 1. 1.1991 odčlenila od susednej obce, majetok jej bol pridelený delimitačným protokolom. Od tej doby sú pozemky obce v účtovníctve vedené v tej cene ako boli delimitované, dokonca všetky tieto parcely sú uvedené v jednej cene. Pri oceňovaní som dostala dve rozličné vyjadrenia, pri prvom spôsobe mi radili meniť hodnotu pozemkov, pri druhom spôsobe ma upozornili, že obec nesmie meniť historickú cenu pozemkov, za ktoré tieto pozemky obstarala.

  1. Mám oceniť pozemok na základe hodnoty, podľa čoho vypočítavam daň z nehnuteľností (napr.  parcela č. 1 -  výmera x  1,32 eur.)   Keby som oceňovala pozemok týmto spôsobom, ako by som mala účtovať o navýšení ceny.
  2. Treba zistiť hodnotu konkrétnych pozemkov spôsobom, že spočítam m2 všetkých pozemkov, a túto výmeru vydeliť sumou pozemkov v účtovníctve, ktoré obec získala delimitáciou? pri tomto spôsobe  nám vyjde veľmi malá čiastka za m2,  oproti spôsobu č. 1, a nezohľadňuje skutočnosť,  či to je orná pôda alebo záhrada.

Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár