Účtovanie nákladov na zapojenie elektrického bojlera, alebo iného drobného, resp. dlhodobého hmotného majetku

ID3174 | | PhDr. Jozef Sýkora, MBA | Vytvoriť záložku späť

Chcela by som poradiť ohľadom správneho účtovania, t. j. správna nákladová položka + ekonomická klasifikácia (konkrétna rozpočtová položka) pri nasledovných výdavkoch obce: - kúpa elektrického ohrievača vody v sume 270,00 € (faktúra od jedného dodávateľa) - montáž elektrického ohrievača vody v sume 39,60 € (faktúra od druhého dodávateľa - dodatočne asi cca 2 týždne neskôr ako dodanie el. ohrievača).

Otázka znie: 1. Akú správnu nákladovú položku + rozpočtovú položku máme pri jednotlivých faktúrach použiť?

2. Máme to správne všetko zarátať do ceny obstarania elektrického ohrievača vody a následne zaradíme elektrický ohrievač vody vrátane montáže do majetku obce na - 751 / 799 ?

3. Je potrebné sa inak pozerať na takéto výdavky, ak dodávka a montáž sú fakturované jedným dodávateľom, alebo dodávku zabezpečí jeden a montáž druhý dodávateľ, resp. je to úplne jedno?

4. Ako je to v prípade, ak obstarávame dlhodobý hmotný majetok (napr. elektrický konvektomat v hodnote 5 000,00 €). Ako máme dodatočne zaúčtovať faktúru od druhého dodávateľa za napojenie konvektovamu: t. j. nákladová položka + rozpočtová položka. Pozn.: bol to iný dodávateľ a faktúru za napojenie konvektomatu doručil cca 1-2 týždne po dodaní konvektomatu. Zaúčtovať to ako službu, resp. je nutné započítať to do ceny obstarania a zaradiť konvektomat do dlhodobého majetku až po jeho napojení (vtedy sme ho vlastne začali aj používať) aj vrátane ceny za napojenie? V podstate otázky sa týkajú jednej a tej istej problematiky. Ale kvôli lepšej prehľadnosti som to rozdelila na viaceré podotázky.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár