DPH - Tuzemské samozdanenie, oneskorená fakturácia

ID4022 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Na základe objednávky bola vykonaná dodávka stavebných prác a nábytku medzi dvoma tuzemskými právnickými osobami, platiteľmi DPH so slovenským IČ DPH. Dátum dodania uvedený na faktúre 27. 8. 2021 Faktúra vystavená dňa 24. 9. 2021 Faktúra preukázateľne doručená odberateľovi 28.09.2021 Časť fakturovanej sumy je za nábytok t. j. základ dane 2 000 EUR plus 20 % DPH. Časť fakturovanej sumy 10 000 EUR je za stavebné práce podliehajúca samozdaneniu u odberateľa. Faktúra obsahuje poznámku o prenesení daňovej povinnosti na odberateľa podľa § 69 ods. 12 písm. j) a § 69 ods. 16 zákona o DPH. Faktúra bola odberateľovi doručená po termíne na podanie DP DPH za 08/2021.

Aký je správny postup u odberateľa, ktorý je mesačný platiteľ DPH, v ktorom období je odberateľ povinný uviesť do daňového priznania sumu podliehajúcu samozdaneniu a kedy má nárok na odpočet DPH? V ktorom období je odberateľ povinný uviesť jednotlivé plnenia do Kontrolného výkazu?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár