Dlhodobá pôžička a daň z pridanej hodnoty

ID1954 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Osoba identifikovaná pre DPH v Slovenskej republike poskytla v mesiaci september 2013 dlhodobú pôžičku tuzemskému platiteľovi dane. Pôžička bola poskytnutá v dohodnutom objeme jednorazovo a je splatná naraz v júli roku 2018. Samotná splatnosť úrokov je v zmluve riešená tak, že úroky sú splatné naraz k dátumu splatnosti celého úveru, teda v júli roku 2018. Výška úrokov z pôžičky je určená percentuálnou sadzbou zo sumy istiny.  V ktorom zdaňovacom období má vypožičiavateľ vykázať sumu úroku na riadku 15 daňového priznania k DPH, s čím súvisí aj obdobie, za ktoré bude úrok z úveru ovplyvňovať výpočet ročného koeficientu?

Domnievame sa, že poskytnutie odplatnej pôžičky, je dodaním služby, ktorá je oslobodená od dane podľa § 39 ods.1 písm. a) zákona o dani z pridanej hodnoty. Otázkou, ktorá nás v tejto súvislosti zaujíma, je skutočnosť, kedy považovať predmetnú službu za dodanú.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár