Nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby (n.o.)

ID3160 | | Jana Vršková | Vytvoriť záložku späť

Zákon o neziskových organizáciách § 33 odsek 3 ustanovuje overenie ročnej účtovnej závierky audítorom, ak:

a) dotácie zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu štátneho fondu a z rozpočtu obce prekročia v roku, za ktorý je ročná účtovná závierka zostavená, 33 193 €,

b) všetky príjmy neziskovej organizácie prekročia 165 969 €.

Príjmy n.o. boli menej ako 165 969 €. (bod b) Dotácie zo štátneho rozpočtu (bod a) boli vo výške 40 000 €, ale tieto dotácie boli celkom presne od Maďarského štátu- od Maďarského Ministerstva ľudských zdrojov, takže nie od Slovenského štátu. Na účely ústavy Slovenskej republiky štátom sa rozumie Slovenská republika (článok 1/1) Slovenská republika je právny štát. Tiež výklad a uplatňovanie zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov musí byť v súlade s touto ústavou (článok 2/3). Je naša hore uvedená úvaha správna, že na účely zákona o neziskových organizáciách (č. 213/1997 Z. z.) nespadáme do bodu § 33 / a, takže nepotrebujeme účtovnú závierku dať overiť audítorom? Pri spotrebovaní hore uvedenej dotácie, na aký výnosový účet máme zaúčtovať dotáciu? (napr. 649 alebo 691)


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár