Cestná doprava FO - aké účtovníctvo

ID2004 | | Ing. Beata Moravcová | Vytvoriť záložku späť

Podľa zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave účinného od 1. 3. 2012 je prevádzkovateľ cestnej dopravy povinný zapísať sa do obchodného registra. Každý fyzická osoba zapísaná v obchodnom registri je povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva. Ak k zápisu fyzickej osoby (prevádzkovateľa cestnej dopravy) do obchodného registra došlo v priebehu účtovného obdobia, účtovná jednotka má podľa § 9 ods. 3 zákona o účtovníctve povinnosť prejsť zo sústavy jednoduchého účtovníctva na podvojné účtovníctvo, a to vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom účtovná jednotka zistila skutočnosti, ktoré sú dôvodom na zmenu účtovej sústavy.

1. Odkedy má povinnosť viesť podvojné účtovníctvo fyzická osoba (prevádzkovateľ cestnej dopravy) ak bola zapísaná do obchodného registra v priebehu roka 2013?

2. Dňom 3. 12. 2013 zaniklo oprávnenie fyzickej osobe - prevádzkovateľovi cestnej dopravy. Fyzická osoba sa nezapísala do obchodného registra ani po dátume 3.12.2013. Môže za rok 2013 účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva, keďže nie je zapísaná v obchodnom registri, avšak za obdobie 1.1.2013 - 3.12.2013 vykonávala cestnú dopravu?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár