Žeriav a DPH

ID3803 | | Ing. Marián Drozd | Vytvoriť záložku späť

Zahraničná osoba registrovaná pre daň podľa § 5 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) fakturuje zahraničnej osobe tiež registrovanej pre daň podľa § 5 zákona o DPH dodanie žeriava s inštaláciou na Slovensku. Žeriav nebude využívaný na stavbe, ale pri realizácii udržiavacích prác a zdvíhaní rôznych strojov a zariadení. Konštrukciu je možne kedykoľvek demontovať. Fakturácia vyzerá nasledovne:

  • 92 % z hodnoty faktúry tvorí žeriav a
  • 8 % montážne práce.

Preto predpokladáme, že ide o dodanie tovaru s montážou. Otázkou je, že inštalácia je stavebnou prácou, ktorá patrí do sekcie F klasifikácie CPA, t. j. zahraničná osoba registrovaná pre daň podľa § 5 zákona o DPH môže fakturovať dodanie žeriava s montážou bez DPH, teda s prenesením daňovej povinnosti na príjemcu podľa § 69 ods. 12 písm. j), alebo nejde o prácu, ktorá patrí do sekcie F klasifikácie CPA a zahraničná osoba musí vystaviť faktúru s DPH podľa § 69 ods. 1? Alebo toto dodanie sa môže považovať celé ako tovar (lebo 92 % z hodnoty faktúry tvorí samotný žeriav) a môže sa to fakturovať ako medzinárodné dodanie tovaru na Slovensko § 69 ods. 6?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár