ISSN 1339-1429
Otázky s vecným pojmom: Stravovanie zamestnancov
počet otázok s vecným pojmom : 33
Zoznam otázok
zoradiť výsledky podľa:
Zabezpečenie stravy - reštaurácia DPH
ID2372 | | Ing. Anton Kolembus
Stravovanie zamestnancov máme zabezpečené dovozom jedla z reštaurácie, ktorá nám na základe počtu odobratých jedál vystaví faktúru. My sme platitelia DPH a rozhodujeme sa medzi reštauráciou, ktorá je platiteľom a neplatiteľom DPH? Aký to má dopad?
a) Reštaurácia - neplatiteľ DPH cena jedla = 3,15 € daňový výdavok = 0,55 x 4,20 = 2,31 € 527/321 soc. fond = 0,24 € 472/321 dobrovoľný príspevok nad rámec 0,60 € 528/321. Je účtovanie správne? Z pohľadu DPH, akú DPH máme odviesť, keď zamestnanec vôbec neprispieva na stravu, pre zamestnávateľa je dobrovoľný príspevok nad rámec nedaňový náklad. Aký je základ dane pre DPH? Reštaurácia je neplatiteľ DPH a zamestnávateľ obdržal faktúru bez DPH (žiadna odpočítaná DPH)?
b) Reštaurácia - platiteľ DPH cena jedla = 3,15 € s DPH (ZD=2,63 € a DPH=0,52 €) daňový výdavok = 0,55 x 4,20 = 2,31 € 527/321 soc. fond = 0,24 € 472/321 dobrovoľný príspevok nad rámec 0,08 € 528/321. V akej výške môžeme DPH odpočítať a akú DPH odviesť? Prosím, uveďte správne zaúčtovanie so sumami.
Jedenie na pracovisku
ID2161 | | JUDr. Tatiana Mičudová
Má zamestnávateľ právo zakázať jedenie v prevádzke nakoľko má na toto vybudované priestory? Vyplýva to zo zákona, alebo to môže ošetriť iba v internom pracovnom poriadku?
Účtovanie stravy pre zamestnancov
ID2075 | | Ing. Jozef Pohlod
Sme reštaurácia účtujúca v sústave podvojného účtovníctva, sme mesačnými platiteľmi DPH. Akým spôsobom sa účtuje strava zamestnancov reštaurácie? Nemáme stravné lístky,účtuje aj na účte 622 aktivácia? Môžte mi prosím rozpísať presný spôsob účtovania stravy zamestnancov reštaurácie?
Účtovanie v súkromných jasliach
ID1771 | | Ing. Anton Kolembus
Spoločnosť s ručením obmedzeným – platiteľ DPH, vlastní súkromné detské jasle. Rodičia platia poplatok za jasle a za stravovanie detí. Spoločnosť fakturuje mesiac vopred:
- Odberateľská jasle - MD 311/ Dal 602,343.
- Oberateľská faktúra za stravovanie MD 311/ Dal 602,343.
- Stravovanie zabezpečuje dodávateľským spôsobom: MD 518,343/Dal 321.
Je účtovanie správne?
Príplatok na stravné
ID1764 | | JUDr. Peter Strapáč
Na príplatok na stravné majú občania pracujúci na základe dohody o menších obecných službách nárok, ak pracujú denne na základe tejto dohody v rozsahu 4 dni v týždni po 5 hodín denne?
Dohoda o zrážkach zo mzdy
ID1733 | | JUDr. Marek Švec
Firma mesačne strháva zamestnancom z výplaty za stravné lístky, ročne napr. poplatok do zdravotníckeho zariadenia (buď v plnej výške, alebo časť – podľa stavu sociálneho fondu), príp. za odpredaj opotrebovaných inventárnych predmetov s ústnym súhlasom zamestnanca. Vzťahuje sa na tieto prípady ust. § 20 ods. 2 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. ä(ďalej len „Zákonník práce“), teda povinnosť uzatvoriť písomné dohody o zrážkach zo mzdy medzi zamestnávateľom a zamestnancom?
Strava zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení
ID1607 | | JUDr. Marek Švec
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancom stravu. Čo v prípade, ak poskytuje stravu vo vlastnom stravovacom zariadení - reštaurácia - zdarma, teda zamestnanci nemajú ani stravné lístky, ani za obedy v jedálni neplatia. Treba vyhotoviť nejaký dokument, kde zamestnanci podpíšu, že boli oboznámení so spôsobom zabezpečenia stravy bezplatne v jedálni? Kvôli kontrole, keby prišli a chceli by vidieť, akým spôsobom zamestnávateľ zabezpečuje stravu?
Bezodplatné dodanie stravy zamestnancom
ID1549 | | Anna Danková
Firma nakupuje stravné lístky a tieto poskytuje bezodplatne svojim zamestnancom. Má nárok na uplatnenie DPH, ktorú jej fakturuje dodávateľ v súvislosti so službou za dodanie spomínaných stravných lístkov?
Stravovanie SZČO a zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení
ID1348 | | Ing. Jarmila Strählová
Samostatne zárobkovo činná osoba, účtujúca v systéme jednoduchého účtovníctva, podniká v reštauračných službách, t. j. má vlastné stravovacie zariadenie a zamestnancov. Ako sa bude účtovať vlastná strava podnikateľa a stravovanie jeho zamestnancov v peňažnom denníku? Stravná jednotka je 3,25 eura za obed.
Nárok na stravné
ID1345 | | JUDr. Marek Švec
Robotník na poľnohospodárskom družstve - pastier dobytka je vyslaný na pracovnú úlohu mimo trvalého bydliska (cca 10 km od obce, kde býva a má aj zamestnávateľ sídlo). Svoju prácu vykonáva na salaši, pasie a stráži dobytok. Na mieste výkonu práce - na salaši sa zdržiava 24 hodín denne po dobu dvoch mesiacov. V pracovnej zmluve má ako miesto výkonu práce obec, v ktorej má trvalé bydlisko a zamestnávateľ sídlo. Chcem sa opýtať, aký nárok na stravné a iné príplatky podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) mu z tejto pracovnej činnosti vyplýva. Zamestnávateľ mu nijakým spôsobom stravu nezabezpečuje, tzn., nedostáva stravné lístky, ani mu strava nie je dovezená na pracovisko. Má možnosť si stravu kúpiť, ale tá sa vydáva len v mieste, kde má zamestnávateľ sídlo, a ten mu nie je ochotný stravu vyviesť na salaš. Stravné mu teda nie je poskytnuté ani kompenzované. Nie sú mu vyplácané ani iné príplatky