Otázky s vecným pojmom: Stravovanie zamestnancov

počet otázok s vecným pojmom : 33



Zoznam otázok

zoradiť výsledky podľa:

Nárok na stravné

ID1345 | | JUDr. Marek Švec

Robotník na poľnohospodárskom družstve - pastier dobytka je vyslaný na pracovnú úlohu mimo trvalého bydliska (cca 10 km od obce, kde býva a má aj zamestnávateľ sídlo). Svoju prácu vykonáva na salaši, pasie a stráži dobytok. Na mieste výkonu práce - na salaši sa zdržiava 24 hodín denne po dobu dvoch mesiacov. V pracovnej zmluve má ako miesto výkonu práce obec, v ktorej má trvalé bydlisko a zamestnávateľ sídlo. Chcem sa opýtať, aký nárok na stravné a iné príplatky podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len  „Zákonník práce“)  mu z tejto pracovnej činnosti vyplýva. Zamestnávateľ mu nijakým spôsobom stravu nezabezpečuje, tzn., nedostáva stravné lístky, ani mu strava nie je dovezená na pracovisko. Má možnosť si stravu kúpiť, ale tá sa vydáva len v mieste, kde má zamestnávateľ sídlo, a ten mu nie je ochotný stravu vyviesť na salaš. Stravné mu teda nie je poskytnuté ani kompenzované. Nie sú mu vyplácané ani iné príplatky

Účtovanie stravných lístkov

ID266 | | Ing. Peter Ivánek

Ako sa účtuje nákup a predaj stravných lístkov vlastným zamestnancom v štátnej rozpočtovej organizácii?

DPH a stravné lístky

ID1012 | | Ing. Marcela Rabatinová, PhD.

Firma má zmluvu o poskytovaní stravovania s dodávateľskou spoločnosťou. Cena fakturovaného stravného lístka je 2,13 eura plus 0,43 eura (DPH), čiže spolu je to  2,56 eura. Na vstupe si uplatňuje firma odpočet DPH v plnej výške, t. j. 0,43 eura za každý stravný lístok. Náklady spoločnosti sa účtujú nasledovne:

  • 1,20 eura +0,24 eura (DPH) spolu 1,44 eura,
  • príspevok zo sociálneho fondu 0,16 eura + 0,03 eura (DPH) spolu 0,19 eura,
  • zamestnanec platí 0,77 eura + 0,16 eura (DPH) spolu 0,93 eura.

Takto postupuje od 1.1.2010. Je tento postup správny, alebo sa má odvádzať DPH len vo výške 0,16 eura, t. j. zo sumy ktorú platí zamestnanec?

Stravovanie SZČO a zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení

ID1348 | | Ing. Jarmila Strählová

Samostatne zárobkovo činná osoba, účtujúca v systéme jednoduchého účtovníctva, podniká v reštauračných službách, t. j. má vlastné stravovacie zariadenie a zamestnancov. Ako sa bude účtovať vlastná strava podnikateľa a stravovanie jeho zamestnancov v peňažnom denníku? Stravná jednotka je 3,25 eura za obed.

DPH a nedaňový výdavok

ID1315 | | Ing. Marián Drozd

Je možné uplatniť si DPH na vstupe z nákupu majetku, ktorý sa nebude daňovo odpisovať? Spoločnosť kúpila súpravu na výdaj jedla do jedálne. Táto jedáleň však nespĺňa požiadavky na stravovacie zariadenie. Preto náklady na jedáleň sa účtujú ako nedaňové výdavky. Súprava je v sume 1723,30 eura bez DPH. Spoločnosť ju zaradí  ju dlhodobého majetku a odpisovať ju bude len účtovne.

Stravné lístky

ID1180 | | JUDr. Marek Švec

Zamestnávam pracovníka na kratší pracovný uväzok - 4 hodiny denne , t. j. 20 hodín týždenne  na trvalý pracovný pomer a poskytujem mu stravné lístky za každý odpracovaný deň napriek tomu, že  v zákone č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. je  ustanovené, že nárok na stravný lístok vzniká pri odpracovaní viac ako 4 h. Porušujem zákon? Môžem pracovníkovi naďalej zabezpečovať stravné lístky a účtovať do výdavkov 55 % z ceny stravného lístku? Mám z tohto dôvodu vyhotoviť interný predpis o tom, že stravné lístky budem poskytovať, keďže u nás nepôsobí zamestnanecká rada, som SZČO a mám len tohto jediného zamestnanca. Ešte ma zaujíma, ako si má evidovať pracovnú dobu, ak je zamestnaný na 4 h.  napr. od 7.00 h do 11.00  alebo od 7.00 h do 11.30 h (vrátane obedňajšej prestávky).

Účtovanie rozdielu do celkovej sumy dotácie

ID3621 | | Tatiana Macháčová

Ako prosím účtovať, ak naša MŠ pripraví stravu v celkovej sume napr. 1,18 €? Čo s rozdielom 0,02 € do celkovej sumy dotácie 1,20 €? Za mesiac máme tento rozdiel v ovýške 6,00 € - máme faktúru na túto sumu. Ako to prosím správne zaúčtovať? 

Finančný príspevok na stravu od 01.03.2021

ID3963 | | Ing. Iveta Matlovičová

Vyplácam finančný príspevok na stravu zo zdravotných dôvodov zamestnankyni už niekoľko rokov. Za obdobie 03/2021 a 04/2021 som jej vyplatila FPnS pozadu, t.j. za 03/2021 v apríli a za 04/2021 v máji 2021. V májovej výplate som jej FPnS za 03/2021 aj 04/2021 zdanila a odviedla odvody do SP a ZP. Zamestnankyňa sa bráni, že som postupovala nesprávne, že som jej nemala nič zdaňovať ani robiť odvody, nakoľko si ona od 1.3.2021 nepodávala novú žiadosť o finančný príspevok na stravu zo zdravotných dôvodov. Tvrdí, že žiadosť o FPnS si podala v minulosti a vyššie uvedený postup na jej prípad neplatí. Má pravdu?

Stravné na služobnej ceste hradené zamestnávateľom

ID4175 | | Ing. Marián Drozd

Sme akciová spoločnosť, platiteľ DPH, vedieme podvojné účtovníctvo. Mala by som otázku k zabezpečeniu stravovania na služobnej ceste. Zamestnancovi na služobnej ceste zabezpečujeme stravovanie. Na faktúre je obed vyčíslený na 15 EUR bez DPH. Doteraz sme postupovali tak, že do daňových výdavkov sme si uplatnili 40 % zo stravného, tzn. aktuálne 5,48 EUR. Zvyšnú sumu sme zaúčtovali do nedaňových výdavkov. Stretla som sa aj s možnosťou uplatniť do daňových výdavkov celú sumu, ak vzniknutý rozdiel zdaníme zamestnancovi ako nepeňažný príjem. Ktorý postup je správy a ako je to s nárokom na odpočet DPH? Možno DPH odpočítať z celej sumy 15 EUR?

Záväznosť finančného pásma v školskom stravovaní

ID4427 | | Tatiana Macháčová

Ministerstvo školstva zverejnilo finančné pásma v školskom stravovaní -

https://www.minedu.sk/financne-pasma-pre-skolske-stravovanie/ https://www.minedu.sk/data/att/24952.pdf - kde sa uvádza v závere:  "Pri príprave hlavných jedál pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby podľa Finančného pásma B je v normovaní prípustná tolerancia navýšenia hmotnosti mäsa o 30 %."

Toto opatrenie skomplikuje život od kuchyne - varenie obedov, cez rozvoz na ďalšie školy až po výdaj stravy, pretože sa musí jedno jedlo variť, rozvážať i vydávať zvlášť pre študentov a zvlášť pre zamestnancov.

Moja otázka, je to záväzné, alebo sa môže vydávať rovnaká porcia pre študentov i zamestnancov?