Predčasné ukonč. fin. leasingu po 01.01.2015

ID2380 | | Ing. Dušan Dobšovič, Makro Konzult s.r.o. | Vytvoriť záložku späť

Podnikateľ PO, platiteľ DPH v 01/2014 nadobudol osobné auto formou finančného leasingu. Z prvej zvýšenej splátky a následných 11 mesačných splátok v roku 2014 si uplatňoval nároky na odpočty DPH. Auto zaradil v cene istiny bez DPH do majetku a v roku 2014 lízingovo daňovo odpisoval (splátky boli na 48 mesiacov). V 01/2015 finančný lízing predčasne ukončil. Auto odkúpil od lízingovej spoločnosti za hodnotu nesplatenej časti istiny a fin. úroku + DPH k týmto čiastkam. Okrem toho zaplatil poplatok za predčasné ukončenie lízingu ZD + DPH (vyfakturované osobitnou fa. od lízingovej spoločnosti) a alikvotnú časť poistného (čiastka bez DPH) do doby skončenia lízingu v 01/2015. Auto v 01/2015 predal tretej osobe (PO – autobazár). Predávajúci nemá oprávnenie na kúpu a predaj ojazdených vozidiel. Daňová zostatková cena (bez DPH) k 31. 12. 2014 bola vyššia ako predajná cena bez DPH.

Otázky:

1.) Môže si predávajúci uplatniť plný nárok na odpočet DPH z „kúpnej“ ceny od leasingovej spoločnosti fakturovanej v 01/2015 aj keď auto následne predal so stratou?

2.) Nemôže si uplatniť plnú výšku zostatkovej daňovej ceny do daňových nákladov podľa novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2015, lebo auto predal na menšiu cenu ako bola jeho zostatková daňová cena?

3.) Aké účty odporúčate použiť pri účtovaní: a) fin. vysporiadania medzi nájomcom a prenajímateľom (DF od leasing. spoločnosti v 01/2015) vo výške hodnoty nesplatenej časti istiny a fin. úroku? b) doodpisovania a vyradenia majetku (s ohľadom na daňovo uznateľné čiastky nákladov), c) predaji predmetu predčasne ukončeného finančného leasingu tretej osobe?

4.) Aké by boli vplyvy na daňovo uznanú výšku nákladov z vyradeného majetku ak by došlo k predčasnému ukončeniu finančného lízingu napr. až v 01/2016 t. j. po roku platnosti zmien v odpisovaní majetku obstaraného fin. lízingom?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár