Parkovací lístok a DPH

ID1328 | | Ing. Peter Furmaník | Vytvoriť záložku späť

Zamestnanec firmy parkoval so služobným motorovým vozidlo v Košiciach, parkovné zaplatil formou SMS. Máme vytlačený parkovací lístok, ktorý má názov „potvrdenie o zakúpení SMS“ Toto potvrdenie má všetky náležitosti faktúry v zmysle ustanovenia § 71 ods. 2 zákona č.222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“),  okrem jednej -  nie je tam identifikácia odberateľa. Je na ňom  označenie „odberateľ“ a pri ňom je voľný priestor.

Z hľadiska DPH ide o  problém s odpočítaním dane. Opísané potvrdenie nespĺňa všetky náležitosti faktúry v zmysle zákona o DPH, ktoré sú  nevyhnutné, aby bolo možné odpočítanie uplatniť. Mobilný operátor  za príslušné zdaňovacie obdobie  na svojej faktúre uvedie sumu zaplatenú za parkovanie len ako čiastku celkom, bez rozdelenia na cenu bez dane a daň, nakoľko on v tomto prípade figuruje len ako sprostredkovateľ zaplatenia, nie je dodávateľom služby parkovania.

Keďže na potvrdení je priestor na označenie odberateľa, máme do tohto priestoru doplniť označenie našej firmy ako odberateľa služby a uplatniť odpočítanie dane alebo nárok na odpočítanie nemáme?

Pri krátkodobom parkovaní sumy DPH nie sú veľké, neuplatnenie odpočítania dane by firmu nezaťažilo, ale musíme riešiť aj súvislosť s určením základu dane z príjmov, nakoľko v zmysle ustanovenia § 19 ods. 3 písm. k) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. daňovým nákladom pre daň z príjmov môže byť len suma, pri ktorej platiteľ nemá nárok na odpočítanie dane.


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár