Goodwill a úprava základu dane

ID1705 | | Ing. Jozef Pohlod | Vytvoriť záložku späť

Materská spoločnosť  A má 100 % podiel v dcérskej spoločnosti B, pričom sa tieto spoločnosti zlučujú tak, že dcérska spoločnosť zaniká a nástupníckou spoločnosťou je materská spoločnosť A. V účtovníctve pokračujúcej (materskej) spoločnosti bol doteraz zaúčtovaný dlhodobý finančný majetok na účte 061 (cena obstarania - 100 % podielu v spoločnosti B) v sume 10 000 eur.

Pri zlúčení vznikol tzv. goodwill, ktorý je definovaný ako kladný rozdiel medzi obstarávacou cenou a podielom obstarávateľa na reálnej hodnote obstaraného identifikovateľného majetku a záväzkov v deň obstarania.

Vlastné imanie spoločnosti B v reálnych cenách v uvedený deň bolo vo výške 3 000 eur. Vznikol teda kladný goodwill v sume 7 000 eur. Tento bol zaradený na účet 015. Spoločnosť sa rozhodla tento goodwil odpisovať 14 rokov lineárne.  Je ročný odpis vo výške 500 eur daňovým nákladom spoločnosti? Ako treba upravovať základ dane podľa § 17c ods. 3 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), cit. „...Spoločnosť zahrnuje goodwill až do jeho úplného zahrnutia, najdlhšie počas siedmich bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, najmenej vo výške jednej sedminy ročne 1/7 goodwillu je hodnota 1 000 eur...“ Ako treba výsledok hospodárenia upraviť ?


Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár